Rowans

Na de verkenners kom je bij de Rowans terecht. Eerder heb je geleerd samen te werken, geleerd hoe je scoutingtechnieken toepast en als PL of APL heb je al een beetje geleerd om de leiding te nemen. Bij de Rowans mag je het zelf gaan doen. In de laatste jeugdspeltak die bestaat uit leden van vijftien tot en met achttien jaar verzin je iedere week in groepen wat je met de groep gaat doen. Van koken tot pionieren, van knettergekke opdrachten tot een bordspel en van hike tot fietstocht; bij de Rowans mag je het zelf bedenken. De Rowans bestaan vaak uit vijftien tot vijfentwintig leden.

Opkomsten

De Rowans hebben iedere vrijdagavond van 19:34 tot 22:30 uur opkomst. Niet voor niets 19:34 uur, de Geuzen bestaan namelijk sinds 1934. Op deze avond hebben de Rowans het vaste schema van even gezellig babbelen en een kop koffie tot 20:00. Om 20:00 uur neemt het organiserende groepje de leiding en legt uit wat voor leuks ze bedacht hebben. In een uurtje of twee worden de leukste opdrachten gedaan om rond 22:00 uur onder het genot van een snackje te bespreken hoe de opkomst ging.

Zomerkamp

Eens per jaar gaan de Rowans op zomerkamp. In een roulerend systeem gaan de Rowans het ene jaar naar Duitsland, dan een keer naar België en dan naar Luxemburg. In een week worden superveel leuke activiteiten gedaan. De belangrijkste zaken zoals de boeking van het terrein en het regelen van spullen en vervoer wordt gedaan door de begeleiding. De invulling van het zomerkamp wordt georganiseerd door de Rowans zelf, net zoals de opkomsten.

Om de prijs van het zomerkamp zover mogelijk te drukken voeren de Rowans gedurende het jaar acties uit. Zo hielpen de Rowans al menig maal bij de Gondelvaart, Indian Summer, Culinair Plaza en andere grote en kleine lokale evenementen. Des te meer je helpt, des te goedkoper je zomerkamp wordt, dat kan wel tot de helft schelen.

Activiteiten

Bij groepsactiviteiten zoals de oliebollenactie of het groepsdiner krijg je als Rowan een wat meer volwassen rol dan bij de jongere speltakken. Zo regelen de Rowans altijd dat het eten wordt uitgeserveerd bij het groepsdiner, zijn de Rowans tijdens de oliebollenactie welkom om te helpen opbouwen en om het inpakken op de bakdag te regelen maar hoeven ze minder oliebollen te verkopen in de voorverkoop. Tijdens het jeugdspel van de JOTA krijgen de Rowans een groepje jeugdleden toebedeeld waar ze de leiding over hebben. Ook als jeugdleden leiding willen worden is het laatste jaar bij de Rowans vaak al een stagejaar als leiding bij de Bevers, Welpen of Verkenners.

Fortweekend

De Rowans die dat leuk vinden kunnen eventueel ook nog mee op Fortweekend met de Verkenners, er is dan namelijk ook altijd een delegatie van de Rowanbegeleiding mee. Naast de Fortweekenden en zomerkampen hebben de Rowans niet veel vaste weekenden en kampen. Dit is omdat de Rowans altijd zelf dit soort weekenden mogen verzinnen en iedere generatie verzint weer iets anders. Zo hebben de Rowans wel eens een hikeweekend of een gameweekend georganiseerd.

De rowanbereidsverlaring

Zoals je bij de Verkenners de verkennerwet hebt, zo heb je bij de Rowans de rowanbereidsverklaring. Hij gaat als volgt:

Als Rowan wil ik samen met anderen de wereld om mij heen ontdekken en meer leefbaar maken.
Met de inzet van mijn mogelijkheden, en met eerbied voor alles wat leeft, wil ik de kansen die ik krijg benutten.
Ik probeer zo goed mogelijk om te gaan met de middelen die mij ter beschikking staan en ik respecteer mijzelf en anderen.

Voor ouders

Als ouder zul je merken dat je een stuk minder informatie ontvangt dan je van de voorgaande leidingteams gewend bent, alleen voor het zomerkamp maken wij een officiele brief, niet omdat wij als begeleiding te beroerd zijn om te communiceren maar wel omdat wij denken dat de Rowans zelf in staat zijn om een en ander door te geven. Mocht dit onverhoopt niet het geval zijn, wil je graag van ons horen hoe het zit? Geen probleem, neem gerust contact met ons op.