Eens Geus, Altijd Geus!

In 1918 is Scouting (toen heette het nog padvinderij) naar Alkmaar gekomen. Scouting De Geuzen is ontstaan uit een afsplitsing van de”Kaninefatengroep” . Door het grote ledenaantal in 1934 zijn De Geuzen op 7 oktober van dat jaar een nieuwe groep gestart.  De Kaninefatengroep bestaat al lange tijd niet meer. Onze groep (de een na oudste Scoutinggroep in Alkmaar) was van origine een openbare jongensgroep, maar al heel lang kan iedereen lid worden, ongeacht geslacht, geloof of achtergrond. 

Scouting De Geuzen heeft op vele plekken in Alkmaar een onderkomen gehad: op de plek van het vroegere overdekte zwembad, in het Heilooërbos, aan de Zandersloot en zelfs in het Accijnstorentje. Sinds 1974 zijn de Scoutingopkomsten in de Geuzenkorf aan het Honkpad in de wijk De Hoef. De Geuzen hebben een eigen accommodatie en een ruim eigen terrein, waar activiteiten kunnen worden gedaan.

De Geuzen is een zeer actieve Scoutinggroep die helpt bij lokale activiteiten, zoals de Gondelvaart, Indian Summer en het Hoeverdorpsfeest in Egmond aan de Hoef. De Geuzen zijn ook regionaal actief, zoals bij de JOTACROSS, beverdoedag, de jungledag en de district Scoutingwedstrijden. Dit zijn gezamenlijke Scoutingevenementen in Noord-Holland. Ook landelijk en internationaal nemen en namen leden en kaderleden van Scouting De Geuzen deel aan onder andere Nationale Jamborees, Hike en Interessekampen, het Noorderlijk Pinksterkamp en diverse Wereld Jamborees, zoals in Engeland,  Zweden, Japan,  Amerika en Korea.

Binnen De Geuzen staan ervaring van het leidingteam en de kwaliteit van het Scoutingprogramma hoog in het vaandel. Leidinggevenden volgen diverse Scoutingtrainingen, er worden maandelijks vergaderingen gehouden en het Scoutingprogramma is afwisselend en uitdagend voor diverse leeftijden. Aan het eind van het Scoutingjaar gaan de kinderen op weekend- of zomerkamp (een week), waarbij de jongste kinderen vlak bij huis blijven en de oudste jeugdleden vaak naar het buitenland gaan.

Daarnaast heeft de groep ook verschillende groepsactiviteiten om de saamhorigheid te versterken tussen de verschillende speltakken en tradities in ere te houden. Groepsactiviteiten die jaarlijks plaatsvinden zijn:  Baden-Powelldag (Robert Baden Powell was de oprichter van Scouting), St. Jorisdag (kampvuuravond), overvliegen, groepskampweekenden, de Jamboree On the Air (zenden met andere groepen), het groepsdiner (verjaardagviering van de groep) en de inmiddels bekende oliebollenactie.

Kortom: De Geuzen is een actieve, gezellige groep waar altijd wel iets te beleven valt!

Het is alweer even geleden, maar ter ere van ons tachtigjarig bestaan schreef Rick dit jubileumboek. Ben je zelf (oud-)Geus of ben je gewoon benieuwd hoe de groep is ontstaan? In dit boek vind je bijna alle antwoorden.

Jubileumboek - Reuzefijn om een Geus te zijn - verkleind