Oliebollen in actie

Vannacht om 3:30 stonden de eerste mensen al weer klaar om aan de slag te gaan met de jaarlijkse oliebollenactie.
Uiteraard is hier al heel wat voorbereiding aan vooraf gegaan, maar vannacht moest het dan toch echt gebeuren.
Tegen zessen gingen de eerste bollen het vet in en de teller staat nu (21:00) op 19.970 oliebollen waarvan 9900 zonder en ruim 10.000 met rozijnen.

 

De eerste oliebol
 

Scouts verkopen oliebollen

Op 29 december bakken de scouts van scoutinggroep De Geuzen uit Alkmaar voor de 48e keer oliebollen. De oliebollen kunnen gekocht worden bij de verkooppunten in Alkmaar OVERSTAD, Egmond aan Zee en het clubhuis in het Hoefplan. De oliebollen, met of zonder rozijnen, worden verkocht per zak van 10 stuks en kosten € 5,-- per zak.
Verkooppunten voor oud en nieuw

Op zaterdag 29 december, zondag 30 december en maandag 31 december kunnen de oliebollen gekocht worden bij vier verkooppunten. Op OVERSTAD in Alkmaar zijn 2 verkooppunten bij SVEA Keukens en op de parkeerplaats van Klercq tussen de Block en de Rijwielhandel. Nieuw dit jaar is het verkooppunt in Egmond aan Zee, de oliebollen kunnen gekocht worden op de Noorderstraat 3. Bij ons clubhuis aan het Honkpad in het Hoefplan (achter de Egmonderhout) kunt u ook terecht om oliebollen te kopen.

Jarenlange ervaring

De Geuzen hebben inmiddels een grote ervaring opgebouwd in de oliebollenbakkerij. Dit jaar gaan De Geuzen 25.000 oliebollen bakken. Met deze oliebollenactie wil de groep geld verdienen voor de aanschaf van nieuwe spelmaterialen, vaste lasten en het onderhoud van het clubgebouw “De Geuzenkorf”. De voorbereidingen zijn inmiddels in volle gang. Op 29 december zullen ongeveer 100 vrijwilligers in ploegendienst bezig zijn met deeg maken, bakken en inpakken van de bollen. Op 31 december komt de bezorgdienst in actie om de vooraf bestelde oliebollen thuis te bezorgen. Vóór 16:00 uur heeft iedereen dan zijn oliebollen aan huis bezorgd gekregen.

Oliebollenactie

In 1958 bestond bij De Geuzen het verlangen om over een eigen troephuis te beschikken. De Phoenix (naam van het toenmalig clubgebouw) aan de Zandersloot moest in die tijd gedeeld worden met nog drie andere groepen en was daardoor toch aan de krappe kant. Het was duidelijk dat voor een eigen clubgebouw veel geld nodig was. Het idee om bouwstenen te gaan verkopen werd verworpen, maar het idee om oliebollen te bakken sloeg beter aan.

De oliebollen werden eerst op bestelling verkocht, zodat men precies wist hoeveel er gebakken moesten worden (toen was de prijs voor 10 bollen fl.1,-). Vervolgens kon men aan het werk. Het deeg werd met de hand beslagen en geschaafde appels was één van de ingrediënten. Al met al een tamelijke intensieve onderneming!

De actie was echter in elk opzicht een succes en vormde het begin van een lange oliebollentraditie.

In al die jaren hebben we dus een zeer grote ervaring met oliebollen bakken opgebouwd en is het aantal bollen dat we bakken gestegen naar de 25.000. Hiervoor is natuurlijk een zeer goede organisatie voor nodig, om zo'n groot aantal te bakken, maar dit lukt gelukkig nog ieder jaar.

Om de oliebollen te bakken wordt ons gebouw in ongeveer 5 dagen omgetoverd in een heuse fabriek. Het hele gebouw wordt dan ingepakt met plastic om te zorgen dat het gebouw zo min mogelijk last heeft van vet en deeg. Het deeg wordt tegenwoordig in een grote deegmachine gemaakt en de geschaafde appels zijn vervangen door rozijnen.

Over de hele bakdag (van ’s ochtends 3.30u tot ’s avonds 21.30u) zijn er meer dan honderd mensen bezig met bakken, deeg maken, inpakken, verkopen en schoonmaken. Op oudejaarsdag worden de oliebollen door de ouders en leiding in Alkmaar, de Egmonden en Bergen bezorgd. Daarnaast zijn er op diverse locaties nog stalletjes waar ook nog oliebollen worden verkocht.

C1000 Daalmeer had in 1998 nog een kleine verrassing om voor elke bij hun winkel verkochte zak oliebollen nog eens 1 gulden te doneren aan de groep. Deze oliebollenactie was dus een zeer geslaagd. Ook de jaren erna verliepen prima. In 2007 is er een tweede verkooppunt in Egmond aan Zee bijgekomen. 

In de krant en zo

Oliebollen in de krant enzo.

Noordhollands Dagblad 2010

Oliebollenactie in het Noordhollands Dagblad 2010

Telegraaf 2009

Oliebollenactie in de Telegraaf 2009

Sponsorkliks

“SponsorKliks,